16 Maj, 2015 - 00:39

Tijana Blagojević ipak nije postala ženski velemajstor

U izvještaju sa turnira u Petrovcu objavili smo da je Tijana Blagojević osvojila titulu ženskog velemajstora, što je bilo saopšteno na zatvaranju turnira i preneseno u medijima i na drugim šahovskim sajtovima. Međutim, u današnjoj Šahovskoj hronici objavljen je tekst Tijaninog oca, velemajstora Dragiše Blagojevića, u kojem se ta informacija demantuje. Prenosimo tekst VM Blagojevića u cjelosti:

Obavještenje

Poštovani gospodine Tomiću,

U Šahovskoj hronici od 15. maja (broj 882) objavljen je tekst da je moja kćerka Tijana Blagojević na Open turniru "Petrovac 2015" postala ženski velemajstor, što nažalost nije tačno.

Objašnjenje:

Tačno je da je Tijana osvojila treću normu za WGM i prvu normu za muškog IM i to kolo prije kraja. Ali, zbog uslova da jedna od tri norme mora biti sa potrebnim brojem stranaca nije zadovoljila sve kriterijume da bi joj bila priznata titula WGM. U poslednjem kolu bilo joj je potrebno da igra sa igračem van MNE rejting liste. Kako je u poslednjem kolu za protivnika imala velemajstora Nikolu Đukića taj uslov nije ispunjen. I pored toga što ima tri WGM norme i potreban rejting nijesu ispunjeni svi neophodni uslovi za priznavanje titule WGM.

Srdačan pozdrav,

GM Blagojević Dragiša

Izvinjavamo se Tijani Blagojević zbog ove omaške i želimo joj da što prije i zvanično osvoji titulu ženskog velemajstora, koju je sjajnim igrama već zaslužila.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu