29 Jul, 2017 - 23:09

Pionirsko i omladinsko prvenstvo Crne Gore 2017

Na pionirskom i omladinskom prvenstvu Crne Gore, igranom u Pljevljima od 19. do 23. jula, ukupno je učestvovalo 46 mladih šahista, od čega 21 u konkurenciji pionira, 8 pionirki, 12 omladinaca i 5 omladinki. Članovi ŠK Omladinac-Budućnost su ponovili izvanredan prošlogodišnji učinak od 5 osvojenih medalja, ali se može reći da su ove godine, sa tri zlata i dva srebra, bili još uspješniji nego u 2016, kada je osvojeno jedno zlato i po dva srebra i bronze.

Prošlogodišnje zlato je uspio da odbrani Andrej Šuković, koji je u konkurenciji omladinaca prvi prošao kroz cilj sa 5,5 poena iz 7 partija. Drugi je sa pola poena manje bio Miroljub Ćirović iz ŠK Osnovne i srednje škole, a treći sa 4 poena Danilo Pobor iz ŠK Crnogorac. Posebnu vrijednost tituli omladinskog prvaka daje to što je ovim rezultatom Andrej obezbijedio učešće na Seniorskom prvenstvu Crne Gore za 2018, što će mu nesumnjivo biti veliko iskustvo, a tamo sigurno nikome neće biti lak zalogaj, što je uostalom pokazao i ove godine na državnom šampionatu u Baru.

Porodica Šuković je imala mnogo razloga za slavlje u Pljevljima, pošto je Andrejev brat Darko osvojio prvo mjesto u konkurenciji pionira sa 7 poena iz 9 kola. Sjajan uspjeh za mlađeg Šukovića, koji je na istom takmičenju prošle godine bio tek deveti. Drugi je, kao i prošle godine, bio naš Marko Vučković sa 6,5 poena, koliko je imao i trećeplasirani Vuk Miletić iz ŠK Mladost.

U konkurenciji omladinki titulu je odbranila Nikolina Koljević iz ŠK Crnogorac sa 3,5 poena iz 4 partije. Naša predstavnica Tijana Rakić je ponovo zauzela drugo mjesto sa 2,5, dok je treća bila Berina Ajanović iz ŠK Osnovne i srednje škole sa 2 poena.

Uzbudljivo je bilo u konurenciji pionirki, gdje su naša Mateja Popović i Neda Bojović iz Osnovnih i srednjih škola imale po 6,5 iz 7 i identične dodatne kriterijume, pa je tek žrijeb odlučio da zlato pripadne Mateji. Treća je bila Anastasija Mandić iz ŠK Trebjesa sa 4 poena.

Konačne tabele, svi rezultati i statistika prvenstava mogu se naći na sledećim linkovima: pioniri, pionirke, omladinci, omladinke.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu