29 Avgust, 2022 - 13:52

Mateja i Peko na tronu

Omladinsko prvenstvo Crne Gore igrano je od 24. do 28. avgusta u Podgorici. Titulu u muškoj konkurenciji osvojio je Peko Đurović, dok je na turniru omladinki, koji je protekao u dominaciji mladih šahistkinja iz ŠK "Budućnost CEDIS", trijumfovala Mateja Popović.

U konkurenciji omladinaca nastupilo je 35 takmičara, među kojima su se kao izraziti favoriti izdvojili dva prva nosioca po rejtingu Vuk Miletić i Peko Đurović. O tituli je odlučivao njihov međusobni duel, u kojem je Peko uspio da trijumfuje crnim figurama, što mu je omogućilo da prvi prođe kroz cilj sa 8,5 poena iz 9 partija. Vuk je bio drugi sa pola poena manje. Lijep uspjeh osvajanjem trećeg mjesta ostvario je četrnaestogodišnji Mihailo Pušara koji je osvojio 6,5 poena. Najuspješniji članovi Budućnosti bili su Dino Grbović i Andrija Kopivica na 8. i 9. mjestu, obojica sa 5,5 poena.

Kod omladinki je učestvovalo 11 šahistkinja, a prva četiri mjesta pripala su članicama Budućnosti. Mateja Popović je, uprkos remiju u prvom kolu, sigurnom igrom u daljem toku turnira opravdala ulogu prvog favorita i došla do titule sa 6 poena iz 7 kola. Prijatno je iznenadila Katarina Đukić osvajanjem drugog mjesta sa 5, koliko je imala i trećeplasirana Milena Mosurović. Tara Ivanović je bila četvrta sa 4,5 poena.

Tabele oba prvenstva, svi rezultati i statistika mogu se naći na sledećim linkovima: omladinci, omladinke

Foto galerija: Omladinsko prvenstvo Crne Gore

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu