30 Decembar, 2020 - 18:52

Još jedna godina puna uspjeha

Godina na izmaku, iako obilježena otkazivanjem mnogih turnira zbog situacije sa korona virusom, donijela je mnogo uspjeha najtrofejnijem šahovskom kolektivu u Crnoj Gori. ŠK Budućnost je dominirao na ekipnim takmičenjima, osvojivši duplu krunu, a naš prvotimac Blažo Kalezić osvojio je titulu pojedinačnog prvaka države.

Pvi trofej osvojen je u Kupu Crne Gore, održanom u Herceg Novom od 25. do 28. juna. Naša ekipa, za koju su nastupali Nikola Đukić, Blažo Kalezić, Predrag Nikač i Andrej Šuković, svih pet mečeva je riješila u svoju korist i zasluženo osvojila prvo mjesto. Najuspješniji član pobjedničkog tima Budućnosti bio je Nikola Đukić sa maksimalnim učinkom od 5 iz 5.

Uslijedilo je Prvenstvo Crne Gore, igrano u Podgorici od 11. do 17. septembra, na kojem je zablistao Blažo Kalezić. Naš prvotimac je sjajno odigrao čitav turnir i ubjedljivo prvi prošao kroz cilj sa 7,5 poena iz 9 partija, poen više od drugoplasiranog Dragiše Blagojevića. Na diobi od trećeg do sedmog mjesta našla su se još dva člana Budućnosti, Nikola Đukić i Predrag Nikač. Po dodatnim kriterijumima Đukić je zauzeo peto mjesto, čime teško da je mogao biti zadovoljan posle tri uzastopne titule, dok bi se šesto mjesto svjetskog prvaka za osobe sa oštećenim vidom uz zarađenih 11,7 poena rejtinga moglo nazvati solidnim rezultatom.

Uspješna godina krunisana je na Premijer ligi, koja se igrala od 9. do 15. oktobra na Cetinju. Budućnost je sigurnim korakom prošla kroz turnir, odnijevši pobjede u svih devet mečeva, čime je ostvarila rijedak uspjeh da je sve takmičarske duele u ovoj godini riješila u svoju korist. Za pobjedničku ekipu nastupali su Nikola Đukić, Blažo Kalezić, Andrej Šuković, Vladimir Pajković, Predrag Nikač, Sreten Đukanović, Mladen Popović, Dario Alivodić, Marko Vučković i mlada talentovana Mateja Popović, koja je u poslednjem kolu dobila priliku da se okuša u najvišem rangu takmičenja. U našem timu posebno su blistali Andrej Šuković sa sjajnih 8 iz 9 na trećoj tabli i Dario Alivodić, koji je bio bez premca na sedmoj tabli sa 8,5 iz 9.

Treba takođe pomenuti zapažene rezultate naših mladih šahistkinja na Prvenstvu Crne Gore za žene, odigranom u Podgorici od 5. do 9. marta. Milena Mosurović je osvojila odlično četvrto mjesto sa 4 poena iz 7 partija, dok su se na diobi od petog do sedmog mjesta našle još tri naše talentovane šahistkinje – Tara Ivanović, Mateja Popović i Iva Vučković sa 3,5 poena.

Nažalost, naši mladi šahisti ove godine nijesu imali priliku da se oprobaju na državnim prvenstvima za mlađe kategorije, koja nijesu održana zbog epidemiološke situacije. Prva liga nije odigrana iz istog razloga, pa ŠK Omladinac Budućnost nije dobio šansu da se vrati u društvo najboljih. Ekipa Omladinca u sastavu Dario Alivodić, Marko Vučković, Darko Šuković i Milan Radonjić solidno je nastupila na Kupu Crne Gore, osvojivši osmo mjesto, mada ostaje utisak da su uz malo više sreće ili iskustva mogli ostvariti i mnogo bolji plasman. Odigran je samo proljećni dio Pionirske lige, u Podgorici od 28. februara do 1. marta, na kojem je ŠK Omladinac Budućnost osvojio prvo mjesto. Za našu ekipu su igrali Ilija Milović, Milena Mosurović, Matej Sredanović, Iva Vučković i Nastasija Roganović.

Iako nijesu imali mnogo prilika za igru ove godine, naši talenti su vrijedno trenirali u klupskoj školi šaha, spremajući se za buduće izazove. Nadamo se da će sledeća godina svima njima donijeti više šansi za dokazivanje, a našem klubu još mnogo novih pobjeda i uspjeha.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu