12 Februar, 2020 - 11:10

Internacionalni šahovski festival u Pragu

Još od završetka Tata Steel turnira u Wijk An Zee-u, te Open turnira na Gibraltaru, sve oči šahovske javnosti usmjerene su na 15. mart, prvi dan turnira kandidata, turnira na kojem će biti odlučen sljedeći izazivač, koji će pokušati sa šahovskog Olimpa da skine Magnusa Carlsena. Turnir kandidata će biti održan u ruskom Jekaterinburgu, igraće se dvokružno, ukupno 14 kola, u periodu od 15. marta do 5. aprila, 2020. godine.

I dok najbolji igrači već uveliko vrijedno rade na pripremi za turnir kandidata, gust šahovski kalendar donosi u februaru turnir koji će obilovati igračima koji se nadaju da već za dvije godine budu kandidati za izazivača prvaka svijeta. Biser centralne Evrope, po mnogima jedan od najljepših gradova Starog kontinenta, prijestonica Česke, Prag, domaćin je velikog internacionalnog šahovskog festivala. Ovaj festival okupiće na stotine ljubitelja šaha, što amatera što profesionalaca, koji će, pored uživanja u čarima češke kuhinje, neizostavno vezane za planetarno čuvena češka piva, uživati i u nadmudrivanju na šahovskoj ploči. Na festivalu će biti organizovan Open turnir, te tri Berger turnira: Futures; Challengers i Masters. Uz to biće upriličeni i rapid i blitz turniri, za one koji posjete Prag samo na par dana ili dan. Sve informacije o cjelokupnom događaju su dostupne na sajtu - https://praguechessfestival.com

Nema sumnje da će sve grupe obilovati fenomenalnim šahom, ali oči šahovske javnosti, s razumijevanjem, uglavnom će biti usmjerene na Masters grupu, koja ove godine okuplja 10 fenomenalnih igrača, za izuzetno jak turnir XIX kategorije, sa prosječnim rejtingom učesnika od 2707.

 

Učesnici:

 

  1. VM Duda, Jan-Kšištof (2755, Poljska)
  2. VM Vitiugov, Nikita (2731, Rusija)
  3. VM Firouzja, Alireza (2726, FIDE)
  4. VM Vidit, Santoš Gujrati (2721, Indija)
  5. VM Navara, David (2717, Češka)
  6. VM Harikrišna, Panteala (2713, Indija)
  7. VM Anton Guijarro, David (2697, Španija)
  8. VM Šankland, Sem (2683, Sjedinjene Američke Države)
  9. VM Rager, Markus (2670, Austrija)
  10. VM Grandelius, Nils (2659, Švedska)

 

Ne samo da ćemo uživati u partijama igrača koji su među najboljima na svijetu, već ćemo imati prilike da gledamo upravo one koji su svojim prethodnim rezultatima pokazali da su najuzbudljiviji igrači svoje generacije, i s pravom mnogi od njih nose epitet nasljednika trenutne garniture šahovske elite.

 

Jedno od najzvučnijih imena (ako se uopšte i može i smije neko izdvojiti) svakako je Alireza Firouzja. Neustrašivi 16-ogodišnjak već godinama plijeni pažnju svjetske javnosti kao novi biser šaha. Ivan Sokolov, jedan od najznamenitijih šahovskih trenera, rekao je da se radi o zaista posebnom šahovskom talentu u kojem prepoznaje novog Ananda! Porijeklom Iranac, mladi Alireza je nedavno raskrstio sa šahovskom federacijom svoje rodne zemlje i trenutno nastupa pod zastavom FIDE. Ipak, to ga nije omelo da pokaže svu raskoš svog talenta, prvo šokantnim srebrom na Svjetkom prvenstvu u rapidu u decembru 2019. godine, a potom i na TATA Steel turniru u Wijk Ann Zee-u u januaru. Wijk, kao prva velika prilika za Alirezu u turnirima na dugi tempo je mjesto gdje je Iranac oduševio šahovski svijet, fantastičnom igrom, neustrašivim pristupom u svim partijama, pa i protiv šahovskih titana kao što su Carlsen, Caruana i Anand, ali i odličnim rezultatom – 6.5/13. Na putu do tog rezultata Alireza je pokupio armiju fanova koji željno čekaju da ga ponovo vide u akciji.

 

 

Sudeći po rejtingu, ali i po ocjeni brojnih poznavalaca šahovskih prilika, prvi favorit turnira je Poljak Jan-Kšištof Duda. Iako ima svega 21 godinu, Duda je već redovan učesnik najboljih turnira svijeta. O njegovoj klasi ne treba trošiti riječi. Nedavno je odlično igrao na FIDE Grand Prix turniru u Hamburgu, gdje je poražen tek poslije tie-break-a od Aleksandra Griščuka, i nada se još jednom dobrom rezultatu u Pragu.

Svoju priliku da dođu do trona i lijepog dijela nagradnog fonda (ukupno 44 hiljade eura) čekaju i nešto iskusniji Nikita Vitiugov, koji će nesumnjivo htjeti da popravi utisak poslije izuzetno loše igre i rezultata na Tata Steel turniru, te nada domaće publike, beskrajno šarmantni David Navara.

Najmnogoljudnija demokratija svijeta, Indija, doživljava šahovski procvat posljednjih godina, a u Pragu, u Masters grupi, će biti predstavljena sa dvojicom igrača koji žele da pokažu da mogu biti dostojni nasljednici legende svjetskog šaha, Indijca Višvanatan Ananda. To su Harikrišna i Vidit. Obojica su igrači vrlo originalnog stila, koji nerijetko ulaze u nestandardne pozicije, što njihove partije obično čini izuzetno zanimljivim za gledanje. Hari je prisutan već neko vrijeme u vrhu svjetskog šaha, a Vidit, traži šansu da odličnim rezultatom konačno napravi korak ka top 10 na svjetskoj rejting listi.

Duh Mediterana donosi El Nino, nadimak čuvenog španskog fudbalera Fernanda Toresa, koji u šahovskom svijetu vezujemo za Davida Anton Guijarra. David se polako etablira kao igrač na kojeg moramo ozbiljno računati u vrlo bliskoj budućnosti. Momentum je definitivno na njegovoj strani. Poslije fantastičnog izdanja na FIDE Grand Swiss turniru, gdje mu nije puno nedostajalo da obezbijedi ulaznicu za turnir kandidata, El Nino je u januaru pokorio B grupu na Tata Steel turniru u Wijk Ann Zee-u, obezbijedivši sebi mjesto za glavni turnir sljedeće godine. Da li će i u Pragu nastaviti niz dobrih igara i rezultata?

 

 

Šankland, Rager i Grandelius, po rejtingu su tri posljednjeplasirana igrača među učesnicima, ali nije nemoguće i da neko od njih bude na kraju na tronu Praga. Šankland već neko vrijeme čeka novi veliki rezultat, ali njegova klasa je nesporna. Rager se vraća na veliku scenu gdje ga nismo gledali nekoliko godina; dok Grandelius može svakome pomrsiti račune svojim izuzetnim proračunom u komplikovanim i oštrim taktičkim pozicijama.

 

Nedjelja fantastičnog šaha iz Praga može da počne!

 

Slaven Živković

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu