19 Decembar, 2022 - 11:24

Danilo Milanović osvojio 2. Memorijal "Radojica Dabetić"

2. Međunarodni otvoreni turnir u ubrzanom šahu Memorijal "Radojica Dabetić" održan je 18. decembra u multimedijalnoj sali Univerzitetskog sportskog centra u Podgorici. Na turniru je učestvovalo čak 134 igrača iz Crne Gore, Srbije i Rusije, među kojima i 9 velemajstora, 7 internacionalnih majstora i 14 majstora FIDE, čime se ovaj turnir svrstao u red najmasovnijih i najjačih takmičenja ovog tipa ikada odigranih u Crnoj Gori. Igralo se 9 kola po švajcarskom sistemu, sa tempom igre od 10 minuta po igraču, uz dodatak od 5 sekundi za svaki potez. Nagradni fond, podijeljen na 16 redovnih i 7 specijalnih nagrada, iznosio je 2.500 €. Turnir su sudili međunarodni sudija Mladen Popović i FIDE sudija Zoran Peruničić, koji su maksimalno profesionalno i efikasno obavili svoj posao.

Nakon velike borbe, gdje su se tokom turnira razni igrači smjenjivali u vođstvu, prvo mjesto su na kraju podijelili velemajstor Danilo Milanović i internacionalni majstor Stefan Tadić, obojica iz Srbije, sa osvojenih 7,5 poena. Zbog boljih dodatnih kriterijuma, Milanoviću je pripao pobjednički pehar, koji mu je uručila ćerka Radojice Dabetića, Nataša. Na diobi od trećeg do šestog mjesta našla se grupa od četiri igrača sa po 7 poena. Treće mjesto sa najboljim Buholc koeficijentom osvojio je reprezentativac Srbije velemajstor Miloš Perunović, četvrti je bio ruski velemajstor Pavel Anisimov, koji je poslednjih mjeseci pobijedio na čak četiri uzastopna turnira po ubrzanom i brzopoteznom tempu u Crnoj Gori, peto mjesto pripalo je našem reprezentativcu velemajstoru Dragiši Blagojeviću, a šesti je bio prošlogodišnji pobjednik velemajstor Nikola Đukić, koji nije uspio da nadoknadi loš start turnira. Sedmo mjesto pripalo je velemajstoru iz Rusije Artemu Iljinu, osmo našem novom internacionalnom majstoru Aleksandru Tomiću, deveto ruskom interu Sergeju Rodčenkovu, deseto velemajstoru iz Srbije Branku Tadiću, jedanaesto FIDE majstoru Arminu Mušoviću, dvanaesto Rusu Andreju Skvorcovu, trinaesto internacionalnom majstoru Blažu Kaleziću, četrnaesto FIDE majstoru Jovanu Miloviću i petnaesto internacionalnom majstoru Predragu Nikaču, svi sa osvojenih 6,5 poena. Spisak osvajača redovnih nagrada zaključuje FIDE majstor Nemanja Vukčević, koji je imao najbolje dodatne kriterijume u grupi igrača sa 6 poena.

Specijalne nagrade osvojili su najbolji veteran FIDE majstor Momčilo Raičević sa 6 poena, najbolji omladinac Dario Alivodić sa istim skorom, najbolja šahistkinja ženski FIDE majstor Alena Bogačkova sa 4,5, najbolji nerejtingovani igrač Alvir Sijarić takođe sa 4,5, najbolji igrač sa rejtingom do 2000 Danilo Pobor sa 5,5, najbolji igrač do 2200 Veljko Šćekić sa 6 i najbolje plasirani član ŠK Budućnost ili ŠK Omladinac Uroš Rašović, koji je turnir završio sa 6 osvojenih poena zahvaljujući sjajnoj seriji od 5 pobjeda u 5 poslednjih kola.

Prije početka turnira minutom ćutanja odata je počast nedavno preminulom međunarodnom šahovskom sudiji Goranu Vukadinoviću. Na svečanom otvaranju uspomene na Radojicu Dabetića emotivno su evocirali njegovi učenici Slaven Živković i Jovan Jovančević. Predsjednik ŠK Budućnost CEDIS Aleksandar Radunović je otvorio Memorijal, a prethodno je, u znak sjećanja na turnir, uručio knjigu šahovskih putopisa "Karpov u Dučićevom gradu" velemajstora Milana Draška porodici Dabetić, legendi Budućnosti i crnogorskog šaha velemajstoru Božidaru Ivanoviću, sekretaru u Ministarstvu sporta i mladih Savu Rašoviću i predstavniku kompanije CEDIS Miodragu Janičiću. Nažalost, bivši predsjednici kluba Milovan Đuričković i Duško Korać nijesu bili u mogućnosti da prisustvuju, ali će i njima knjiga biti uručena naknadno, kao skromni znak zahvalnosti za veliki doprinos razvoju i uspjesima ŠK Budućnost.

Šahovski klub Budućnost CEDIS zahvaljuje svima koji su pomogli održavanje ove velike manifestacije, prije svega svom generalnom sponzoru kompaniji CEDIS, pokrovitelju turnira Ministarstvu sporta i mladih, sponzorima Sigillum CO, javnom preduzeću Čistoća Podgorica i Kažex D.O.O, kao i Šahovskom savezu Crne Gore za tehničku podršku u organizaciji turnira. Posebnu zahvalnost dugujemo porodici Dabetić, koja je značajno pomogla organizaciju Memorijala i učinila da se svi učesnici i gosti turnira osjećaju izuzetno prijatno, priredivši koktel dobrodošlice i bogatu zakusku nakon otvaranja turnira.

ŠK Budućnost će nastaviti da čuva uspomenu na veliko ime crnogorskog šaha, svog dugogodišnjeg igrača, kapitena, trenera u klupskoj školi šaha i predsjednika Skupštine kluba, ali prije svega divnog čovjeka, Radojicu Dabetića. Nadamo se da će Memorijal trajati još mnogo godina i da će svako naredno izdanje turnira biti još bolje od prethodnog.

Rezultati, tabela, statistika

Foto galerija

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu