2 Februar, 2020 - 13:42

Blažo Kalezić pobijedio u Dubrovniku

12. Međunarodni rapid turnir "Dubrovnik 2020" okupio je rekordnih 112 igrača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Rusije. Veoma jak sastav, sa 7 velemajstora, 11 internacionalnih majstora i 17 majstora FIDE, obezbijedio je da ovo bude ne samo najmasovniji, nego i najjači turnir do sada. Posle 9 odigranih kola, prvo mjesto je podijelilo čak sedam igrača sa 7 osvojenih poena, među kojima i dva člana ŠK Budućnost. Naš dugogodišnji prvotimac internacionalni majstor Blažo Kalezić imao je najbolje dodatne kriterijume, pa mu je pripao pobjednički pehar i prva nagrada u iznosu od 2.400 kuna. Drugo mjesto pripalo je još jednom reprezentativcu Crne Gore - velemajstoru Dragiši Blagojeviću, treće hrvatskom velemajstoru Mladenu Palcu, a četvrto njegovom zemljaku internacionalnom majstoru Zdenku Plenkoviću. Lijep uspjeh osvajanjem petog mjesta ostvario je mladi igrač Budućnosti Andrej Šuković, šesti je bio velemajstor Ante Šarić iz Hrvatske, a sedmi selektor reprezentacije Crne Gore velemajstor Milan Draško. Prošlogodišnji pobjednik velemajstor Nikola Đukić morao je ovaj put da se zadovolji osmim mjestom kao igrač sa najboljim dodatnim kriterijuma u grupi sa osvojenih 6,5 poena, koliko su imali i devetoplasirani internacionalni majstor Franjo Bilobrk iz Hrvatske i velemajstor Milan Vukić iz BiH na desetom mjestu.

Specijalne nagrade su pripale majstoru FIDE Marijanu Krištoviću kao najboljem veteranu, najboljoj šahistkinji Aleksandri Milović, najboljem omladincu Vuku Miletiću i najboljem šahisti sa područja Dubrovačko-neretvanske županije majstoru FIDE Augustinu Brnasu.

Turnir je odigran 1. februara, a tempo igre je bio 10 minuta po igraču, uz dodatak od 5 sekundi za svaki potez. Ukupan nagradni fond iznosio je 17.000 kuna.

Konačna tabela, svi rezultati i statistika mogu se naći na ovom linku.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu