12 Decembar, 2022 - 11:36

2. Memorijal "Radojica Dabetić"

Pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i mladih, ŠK Budućnost CEDIS u saradnji sa Šahovskim savezom Crne Gore organizuje 2. međunarodni otvoreni turnir u ubrzanom šahu Memorijal „Radojica Dabetić“, koji će biti održan u multimedijalnoj sali Univerzitetskog sportskog centra u Podgorici u nedelju, 18. decembra. Turnir se igra u 9 kola po Švajcarskom sistemu, sa tempom igre 10 minuta po igraču za cijelu partiju, uz dodatak od 5 sekundi za svaki odigrani potez. Nagradni fond iznosi 2.500 eura, a podijeljen je na 16 redovnih i 7 specijalnih nagrada. Ceremonija svečanog otvaranja održaće se u 9 časova u sali za igru, nakon čega će biti priređen koktel dobrodošlice za učesnike i goste turnira. Prošlogodišnje izdanje turnira okupilo je čak 104 igrača iz 5 zemalja, među kojima i 5 velemajstora, 5 internacionalnih majstora i 12 majstora FIDE, a ove godine se očekuje još brojniji i jači sastav.

Radojica Dabetić (1954-2019) je u omladinskim danima važio za jednog od najtalentovanijih crnogorskih šahista, a titulu omladinskog prvaka Crne Gore osvojio je 1972. godine. Na seniorskom prvenstvu Crne Gore pobjeđuje dvaput zaredom – 1982. i 1983. godine. Postao je majstorski kandidat 1974, a titula majstora FIDE mu je priznata 1987. godine. Vrstan teoretičar i igrač univerzalnog stila, zabilježio je pobjede protiv Zdenka Kožula, Branka Damljanovića i mnogih drugih renomiranih šahista. Pouzdan ekipni igrač, neke od svojih najboljih rezultata ostvario je nastupajući za ŠK Budućnost.

Rano se gotovo povukao iz aktivnog igranja i posvetio se trenerskom radu. Nemoguće je izbrojati sve medalje koje su njegovi učenici osvojili na kadetskim i omladinskim prvenstvima Crne Gore, a mnogi od njih su osvajali odličja i na kadetskim i omladinskim šampionatima Jugoslavije. O njegovom trenerskom radu možda najbolje govori činjenica da su Nikola Đukić i Aleksandra Milović, čelne table muške i ženske reprezentacije Crne Gore, bili njegovi učenici. Bio je trener ženske reprezentacije Jugoslavije do 18 godina koja je osvojila srebrnu medalju na Prvenstvu Evrope 2002. godine i prvi selektor ženske reprezentacije u nezavisnoj Crnoj Gori. Svjetska šahovska federacija mu je 2017. godine dodijelila titulu trenera FIDE.

Za pet decenija provedenih u ŠK Budućnost, utkao je sebe u sve njegove najveće uspjehe. Bio je član ekipe koja je osvojila titulu prvaka Jugoslavije 1998. godine, a kao kapiten je učestvovao u osvajanju četiri titule prvaka Crne Gore i dva pehara u Kupu. Na funkciji predsjednika Skupštine kluba, dao je veliki doprinos osvajanju još šest šampionskih titula i tri trofeja Kupa Crne Gore. Ipak, najveći trag je ostavio kroz svoje brojne učenike, od kojih su  danas neki članovi prve ekipe Budućnosti, a neki i sami treneri u klupskoj školi šaha. Takođe, kompletna postava ŠK Omladinac-Budućnost sastavljena je od mladih igrača koji su imali sreću da ih on uči tajnama drevne igre.

Organizovanje memorijalnog turnira je način da ŠK Budućnost sačuva sjećanje na Radojicu Dabetića i tako pokuša da mu vrati makar dio duga za sve što je uradio za svoj klub i za crnogorski šah.

ŠK Budućnost duguje zahvalnost za održavanje turnira prije svega svom generalnom sponzoru – kompaniji CEDIS, a takođe Ministarstvu sporta i mladih i firmi Sigillum CO, koji su finansijski podržali organizaciju Memorijala, kao i Šahovskom savezu Crne Gore za tehničku podršku.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu