20 Decembar, 2021 - 22:07

Đukić pobjednik Memorijala "Radojica Dabetić"

Međunarodni otvoreni turnir u ubrzanom šahu Memorijal "Radojica Dabetić" je održan 18. decembra u multimedijalnog sali Univerzitetskog sportskog centra u Podgorici, uz učešće čak 104 igrača iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nastupilo je pet velemajstora, pet internacionalnih majstora i dvanaest majstora FIDE, što čini ovaj turnir ne samo jednim od najmasovnijih, već i jednim od najjačih turnira po ubrzanom tempu ikada odigranih u Crnoj Gori. Igralo se devet kola po švajcarskom sistemu, tempo igre je bio 10 minuta po igraču za cijelu partiju uz dodatak od 5 sekundi za svaki potez, a nagradni fond je iznosio 2.500 €.

Posle uzbudljivih borbi, prvo mjesto su podijelili velemajstori Nikola Đukić i Igor Miladinović sa po 7,5 osvojenih poena, a po dodatnim kriterijumima je pobjednički pehar pripao Đukiću. Treći je bio FM Igor Sarić sa 7 poena, koliko su imali i četvrtoplasirani Danilo Nenezić, petoplasirani Nikola Potpara i FM Miloš Vlatković na šestom mjestu. Sedmo mjesto je pripalo FM Andreju Šukoviću, osmo VM Milanu Drašku, deveto Dariju Alivodiću, deseto Veljku Draganiću, a jedanaesto IM Bogdanu Podlesniku, svi su imali po 6,5 poena. U grupi od devet igrača sa osvojenih šest poena, najbolje dodatne kriterijume je imao Milo Pobor na dvanaestom mjestu, trinaesti je bio IM Zoran Runić, četrnaesti IM Predrag Nikač, petnaesti VM Nebojša Nikčević, a spisak osvajača redovnih nagrada zaključuje VM Dragiša Blagojević kome je po dodatnim kriterijumima pripalo šesnaesto mjesto.

Pored šesnaest redovnih, organizator je obezbijedio i sedam specijalnih nagrada. Najuspješniji veteran je bio FM Dragan Popadić sa 5,5 poena, najuspješniji omladinac Dragoljub Kovačević sa 6, a najuspješnija šahistkinja Jelena Nerić sa 4 osvojena poena. Najbolji nerejtingovani igrač bio je Nikola Popović sa osvojenih 5 poena, najbolji igrač do rejtinga 2000 Denis Šabotić sa 6, a najbolji igrač do 2200 FM Sreten Đukanović, koji je osvojio 5,5 poena. Nagrada za najbolje plasiranog člana ŠK Budućnost ili ŠK Omladinac pripala je IM Blažu Kaleziću sa 5,5 osvojenih poena.

Na ceremoniji svečanog otvaranja o Radojici Dabetiću, izuzetno značajnom imenu crnogorskog šaha i jednom od najistaknutijih članova ŠK Budućnost u njegovoj bogatoj istoriji, govorili su velemajstori Nikola Đukić i Božidar Ivanović. Memorijal je proglasio otvorenim predsjednik ŠK Budućnost i direktor turnira Aleksandar Radunović.

Prije dodjele nagrada, kao uspomena na turnir, novo izdanje Šahovskog vijenca uručeno je porodici Dabetić, dr Slobodanu Radonjiću, Vladimiru Lukšiću, svim stranim igračima, kao i glavnom sudiji Zoranu Peruničiću, koji je dao veliki doprinos da sve protekne u savršenom redu. Autor Šahovskog vijenca Maksim Lutovac, koji je bio spriječen da lično posjeti Memorijal, poslao je telegram sa čestitkama na organizaciji turnira u čast, kako je napisao, "najskromnijeg velikana našeg šaha".

Nagrade i medalje trojici prvoplasiranih, kao i pehar pobjedniku, uručila je ćerka Radojice Dabetića, Nataša.

ŠK Budućnost, glavni organizator Memorijala "Radojica Dabetić", zahvaljuje svima koji su omogućili organizaciju ovako prestižnog turnira, prije svega svom generalnom sponzoru kompaniji CEDIS, Šahovskom savezu Crne Gore, koji je pomogao turnir tehnički i finansijski, kao i sponzorima turnira - D.O.O. Vodovod i kanalizacija Podgorica, NLB banci i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu. Posebnu zahvalnost dugujemo porodici Dabetić, koja je bila aktivno uključena u organizaciju Memorijala i učinila sve da se učesnici i gosti osjećaju prijatno, priredivši koktel nakon svečanog otvaranja, kao i bogatu zakusku na polovini turnira.

ŠK Budućnost će nastaviti da čuva uspomenu na svog dugogodišnjeg igrača, kapitena, trenera u klupskoj školi šaha i predsjednika Skupštine kluba, ali prije svega divnog čovjeka, Radojicu Dabetića. Velika želja svih u klubu je da Memorijal postane tradicionalan i da nastavi da postavlja nove standarde u organizaciji turnira, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu.

Tabela, rezultati, statistika

Foto galerija

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu